Bécs, 2011. március 24., csütörtök (MTI/APA) - Vitát keltő kampány főszereplőjévé vált a bécsi szuvenírek között népszerű hógömb: kutyaürülékkel, cigarettacsikkekkel, szeméttel "díszített" változata lett a város tisztaságának fenntartására intő plakátok fő motívuma.

Ulli Sima bécsi városi tanácsos szerint a kampánnyal a város lakosságának figyelmét akarják felhívni, hogy a kutyaürüléket és a szemetet ne hagyják az utcákon, járdákon vagy a parkokban.

A tisztasági szabályok betartására összesen 700 plakát, 200 reklámtábla, hirdetőtábla és apróhirdetés figyelmeztet. Az évek óta hagyománynak számító kampány idén nagy hangsúlyt fektetnek a kutyaürülék problémája mellett az eldobott cigarettacsikkek okozta gondokra is. A szabályok ellen vétők 36 eurós (9600 forintos) bírságra számíthatnak.

Az összesen 128 ezer euróba (34,2 millió forintba) kerülő kampány első plakátjai már meg is jelentek a városban, meglehetősen szélsőséges visszhangot keltve. Heinz-Christian Strache, a jobboldali-populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője ostobának minősítette a kampányplakátot, és Sima lemondását követelte.

Egyesek viccesnek találják a hógömbbe bújtatott kutyaürülék plakátját, sokak szerint viszont ízléstelen, sőt egyenesen gusztustalan. Alfred Hoch, az Osztrák Néppárt (ÖVP) ügyvivője szerint a kampányra szánt pénzt a városgazdálkodási hivatal sokkal jobban is felhasználhatta volna.